Kryssningar för alla smaker och plånböcker

Många svenskar har en klart begränsad syn på fenomenet kryssningar. Det är inte ovanligt att man lite slentrianmässigt förknippar kryssningar med spritosande fester, vanligtvis till Åland eller Finland. Stökiga tillställningar som kanske kan vara underhållande i samband med firmafesten, svensexan eller möhippan men knappast mer än så.

En annan fördom som också är ganska vanligt förekommande är att kryssningar per definition är flådiga världsomseglingar på lyxyacht och andra påkostade spektakel som få vanliga människor har råd med. Man känner inte de alternativ som finns där emellan. Nu hyser självklart inte alla förutfattade meningar av den här typen, men en hel del har tråkigt nog missat att en kryssningsfartyg kan bjuda på så mycket mer än dessa två extremer.

Bredare utbud

Idag finns ett brett spektrum av kryssningsresor att välja mellan. Utbudet har växt på alla håll och kanter. Oavsett om du letar efter mysiga och givande upplevelser som passar hela familjen, en romantisk parresa eller något sobert arrangemang med avancerad matlagning och tillhörande ädla drycker går det garanterat att hitta något som passar. Därutöver finns oräkneliga alternativ.

Ofta finns det massor av underhållning ombord i form av dans, tennis, bio, bingo, spelautomater, swimmingpool och en massa annat kul.

Kryssning
Kryssningar finns i alla prisklasser.

Lägre priser, mer flexibilitet

Priserna på kryssningar har överlag justerats nedåt under hela 2000-talet. Priset för en kryssning som förr låg utom räckhåll för de flesta kan idag vara riktigt överkomligt. Flera av researrangörerna och rederierna har också mjuknat upp en hel del vad gäller gamla traditioner. Exempelvis anordnades medelhavskryssningar så gott som uteslutande under sommarmånaderna () fram tills relativt nyligen. Idag är det möjligt att kryssa på medelhavet året runt. Den här reformen har i allt högre grad anammats av rederier på andra platser i världen på senare tid.